Bittersalt (magnesiumsulfat) förekommer naturligt i havsvat- ten och mineralrika källor samt i mineraler såsom kieserit och epsomit som återfinns i berg. Dessa mineraler har bildats på grottväggarna i torra grottor eller som avlagringar från havsvatten/saltvattenkällor.
Bittersalt upptäcktes 1618 av en engelsk lantbrukare som lade märke till att hästarna vägrade dricka vattnet från mineral- källan i Epsom. När vattnet sen undersöktes, fann man att det innehöll det bittert smakande ämnet magnesiumsulfat. Bittersalt framställdes första gången 1694 från detta källvat- ten. Epsom blev under 1600 – 1700-talet en mycket populär kurort.
Bittersalt har många varierande användningsområden. Histo- riskt sett har det använts som laxermedel, s.k. bittervatten som bestod av magnesiumsulfat löst i vatten. Idag används bit- tersalt i kroppsvårdsprodukter, som jästnäring vid fermente- ringsprocessen av öl, i natriumreducerat bordssalt (s.k. mine- ralsalt) samt som densitetshöjande medel i floatingtankar (ca 60 % bittersalt) vilket gör att människor kan flyta. Bittersalt kan även användas som näringstillskott till trädgårdsväxter.
Bittersalt är en naturprodukt som bryts från salt- gruvor i Werra-området i centrala Tyskland. Råsaltet i gruvor- na har sitt ursprung i uråldrigt havsvatten som avdunstat. De brutna mineralerna mals och bittersaltet separeras och renas från övriga salter genom en kombination av olika metoder (Hot dissolution process, flotation process och ESTA process). Bittersaltet innehåller förutom magnesiumsulfat också mindre mängder av andra naturligt förekommande mineraler. Bit- tersalt kan också framställas kemiskt från svavelsyra och mag- nesiumkarbonat eller magnesiumoxid, sådant salt innehåller enbart rent magnesiumsulfat.
Denna produkt är helt fri från tillsatser.
Denna produkt är biologiskt nedbrytbar.
Denna produkt är fri från allergiframkallande ämnen
Recensioner
Det finns inga recensioner än.